sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Ystävänpäivä

Kummilapsiani (kumpikin alle kaksi vuotiaita) haluan muistaa tänäkin
vuonna niinkuin viime  vuonnakin. Toivottavasti tästä tulee perinne, koska
muistan miten ihanaa oli saada kummiltani ystävänpäivälahja!
Helmineuleen neulominen on todella helppoa, varsinkin jos neuloo parittomalla määrällä silmukoita! Tämä kikka toimii niin pyörönä neulottaessa kuin myös tasona. Neuloin huivin tasona 41 silmukalla ja aloitin aina kerroksen oikealla silmukalla sekä lopetin oikeaan.  Tällöin ei tarvi joka välissä pohtia pitääkö aloittaa oikealla vai nurjalla.

Helmineuleessa neulotaan oikeaa ja nurjaa. Sen sijaan, että tehtäisiin perus joustinta, neulotaan oikean silmukan päälle aina nurja silmukka. Nurjan silmukan päälle tulee luonnollisesti oikea silmukka. Kun silmukoita on pyörö neuleessa (eli työtä ei tarvitse kääntää eikä lopuksi myöskään päitä yhdistää) pariton määrä, helmineuletta syntyy kun neulotaan 1o ja 1n. Jos on parillinen määrä, tulee normaalia joustinta. Tasona asiaa on hieman hankalampi ymmärtää. Kun neulot silmukan oikein puolella 1, puolella 2 kyseinen silmukka on nurja silmukka. Eli parittomalla määrällä kun neulot kerroksen viimeisen silmukan oikein ja käännät työn, se sama silmukka onkin nyt nurja silmukka! Ja nurjan päälle tehdään säänön mukaan oikea silmukka. TÄRKEINTÄ on kuitenkin se, että osaa laskea parittoman määrän silmukoita ja toistaa "1o ja 1n" kunnes kerros päättyy oikeaan silmukkaan. Seuraavat kerrokset neulotaan samalla tavalla.

Kummitytölle neuloin helpon helmineule tuubihuivin!
Pituus on noin 100cm ja leveys 14,5cm
Idea on lainattu täältä, mutta sovellettu ohkaisemmalle langalla sekä pidennetty että mahtuu kaksi kertaa kaulan ympärille! Saan laitettua jopa oman kaulan ympärille kahdesti, joten vähän jännittää ettei ole liian iso... Käytin kahta Novita niitty kerää (josta toisesta jäi yli), joten jouduin yhdessä vaiheessa hieman taktikoimaan, että sain raidat oikeassa tahdissa ja oikean paksuisina. Aika hyvin taisin siinä onnistua! Lopetin edellisen kerän neulomisen kun kerän toiseksi viimeinen raita oli neulottu loppuun ja aloitin toisen kerän kohdasta jossa oli tulossa sama raita kun ensimmäisen kerän päättelylangaksi jäänyt raita. Päättelin ekan kerän pään siis uuden kerän puolelle ja toisin päin. Tämän langan kanssa joutui olemaan erittäin tarkka, koska esimerkiksi valkoista raitaa on useammassa kohdassa koko "raitakuviota". (Toivottavasti tästä selityksestä saa selvää...)

Nurjan puolen päättelyreuna. Itselleni helpoin ja mukavin tapa on päätellä virkkaamalla

Kun huivi oli 100cm pitkä, päättelin reunan piilosilmukoilla. Tämä on ainoa tapa millä minä saan reunasta "sileän" (eli ei mene kurttuun eikä hirveesti levennä reunaa). Tämän jälkeen kiinnitin lopetuspään alkupäähän kiinteillä/piilosilmukoilla - luultavasti tein vahingossa kumpiakin -. Reunasta tuli silti mielestäni aika siisti, vaikka pinkkiä lankaa ei riittänytkään päätelyyn vaan jouduin päättelee monivärisellä langan kohdalla. 

Tältä päätelyreuna näyttää oikealta puolelta.

Ohje: Enimmäkseen omasta päästä
Lanka: Novita Niitty
Puikot: 3,5 bambupyöröt (40cm)
Aloitettu: 25.1 (?)
Valmis: 9.2
Paino: 84g (eli vajaa kaksi kerää)


En tajunnut ottaa kameralla näistä kahdesta kortista kuvaa enne kuin laitoin postin
matkaan. Tästä syystä kuvan laatu on heikko... 
Kummipojan lahja on vielä tekemättä/ostamatta, koska lähettäminen on sen verran kallista puuhaa... Luultavasti ostan venähtäneelle kummipojalle Peikko paidan (Muumipeikosta siis puhutaan), koska poitsu on mennyt siihen totaalisesti rakastumaan :) Hyvä niin, sillä kummityttöni on mennyt ihastumaan Teletappeihin ja voin paljastaa, ettei niitä meinaa löytää mistään... 


Järjestin pienellä porukalla kortti vaihdon, jossa takaa-ajatuksena oli päästä itse lähettämään ystis kortti sekä saada myös sellainen! Kortin mukaan piti laittaa jotain pientä kivaa askartelumateriaalia. Oma korttini tulikin hyvissä ajoin jo tämän viikon alussa!


Viime vuoden ystis postaukset:

Pst. Viivun neulontahaasteessa haasettiin neulomaan helmineuletta.
Suosittelen läpimästi osallistumaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti