perjantai 14. heinäkuuta 2017

Neulefestarit

Vielä kerran. Yrittäkää kestää, vaikka tuhat postausta on bloggaajat saaneet tästä aiheesta kirjoitettua.

Toivolan Vanhan Pihan kyltti on silmäänpistävä jalkakäytävällä

Odotin tosi innolla Jyväskylässä Toivolan Vanhan Pihan pihalla pidettäviä neulefestareita. Menin festareille perjantaina, jota edeltävänä päivänä olin aivan täpinöissäni ja innoissani. Enkä todellakaan turhaan! Olivat todellakin odottamisen arvoiset, vaikka puhelimeni pimahtikin (samoin itsekin). Mutta aika nopsaa saatiin puhelin ja neulojakin rauhoittumaan. 



Tuntui hieman hassulta ajatukselta mennä neulefestareille, vaikka neulemojo onkin ollut jonkin aikaa kadoksissa. Cygnaeuksen puistossa pidetyssä miitissä sainkin sitten pitkästä aikaa vähän neulottua. Vedin varmaan päälle ja otin tyhjät puikot ja kerän lankaa mukaan ja se kannatti. Festareiden jälkeen oon neulonut hyvin kehnosti, mutta kyllä nuo ihanat uudet langat houkuttavat kovasti.

Jyväskylän Neulefestareilla oli useimmiten paljon enemmän porukkaa, mutta nappasin kuvan sopivalla
hetkellä lauantaina aamusta. Porukkaa ei ollut silloin vielä kertynyt.

Itse neulefestari alue oli huomattavasti pienempi kuin olin omassa päässäni kuvitellut. Paikalla oli useita myyjiä joiden pöydät notkuivat lankaa. Myös ulkomaalaisia värjäreitä oli paikalla, mutta itse innostuin ostamaan lankani kotimaisilta värjäreiltä. Hirveästi tekisi mieli tänne laittaa paljon kuvia tori alueesta, mutta en kenenkään yksityisyyttä halua loukata. Onneksi sentään jokunen kuva löytyi, jossa kuvassa olevat ihmiset onnistuivat katsomaan eri suuntaan.

Osa myyjistä oli mökeissä, osa omien telttojen alla sekä loput yhteisen ison teltan alla. Jotkut olivat
saaneet myyntipaikan rakennuksessa sekä muistaakseni Handu taisi olla pakettiauton takaluukun sekä
pöytien voimin myymässä lankojaa. Pom Pomin pöytä oli laitettu todella ihanan näköiseksi. Myös
viime vuoden virallinen festrihuivikin pääsi kuvaan :)


Lanka valikoima oli laaja. Oli paljon eri myyjiä, joilla jokaisella oli jos jonkin näköistä lankaa. Oli villaa, silkkiä, alpakkaa jne. Erilaisissa yhdistelmissä. Lisäksi oli paljon erilaisia värejä (ainakin minusta). Ja mitä parasta oli tarjolla ei niin räväköitä väriyhdistelmiä! Oli ihan täysin yksivärisiä lankoja, mutta myös tummuusaste vaihtelulla. Sekä löytyi "roiskelankoja", joissa on haaleammalle pohjalle räiskitty tummempaa sävyä samaa väriä. Siis sellaisiakin lankoja jotka käyvät tälle väri rajoitteiselle!

Myös tänäkin vuonna alpakat olivat paikalla. Olen itse aikaisemminkin päässyt ihastelemaan
alpakoita, mutta ovat ne edelleen mielestäni söpön ja hassun näköisiä pitkine kauloineen.

On yksi asia mikä minua suuresti hämmentää. Nimittäin se, että jos Suomessa järjestetään vain kerran vuodessa neulefestarit (tai siltä tällä hetkellä näyttää ja kiitos siitä TitiTyy + Tukuwool) niin miksi ihmeessä suomenkieltä osaavat pitävät kursseja englanniksi? Myös facebookissa osa kirjoituksista oli vain englanniksi. On tosiaan vasta toinen vuosi ja voisi kuvitella että eka yritettäisiin täysillä markkinoida tapahtumaan suomalaisille ja sit vasta myöhemmin ulkomaalaisille. Kaksikielisyys (josta on hankala sanoa kumpi on pääkieli) näkyy lehtisessä, jossa osa on vain suomeksi ja osa vain englanniksi. Osa löytyy kummallakin kielellä. Tämä asia ei silti vähennä kiitollisuuden määrää järjestäneitä ja vapaaehtoisia kohtaan. Tämä nyt vain on tällainen asia mikä minua kummaksutti ja halusin sen ääneen myös sanoa. Tästä puhuinkin iltajuhlassa pöytäseuralaisteni kanssa.

Koukuttamon ihania vyyhtejä.

Lähempää kuva Pom Pomin erikoisemmasta esille panosta. 

Myös kuituja löytyi kehruuta harrastaville.

Myös jonkin verran löytyi muuta tarviketta kuten puikkosuojuksia sekä projekti pusseja. Petrichor yarns:in pöytä, joka myy värjäämiään lakoja etsyn kautta.

Pääsin käymään myös TitiTyyssä! Tämän kaupan ansiosta Suomessa on neulefestari ja kiitos siitä heille.



En tajunnut ottaa neulefestari ostoksista erikseen kuvaa, joten tässä kuvassa kaikki viikonloppumatkan ostokset. Käytiin kanssa mm Kuopiossa Jyväskylän lisäksi. Muista ostoksista ehkä myöhemmin lisää.


Olen jo jonkin aikaa haaveillut villatakin neulomisesta. Vastaani tuli facebookissa käsityöblogit ryhmässä Sielukas niminen villatakki, johon tykästyin heti. TitiTyystä ostin sitten ohjeen mukaisen langat eli Holst yarn Coast (700m/100g). Väriksi valitsin ihanan ruskean. Lanka on ihanan tuntuista, mutta mitäs muutakaan voi odottaa, kun lanka on 55% merinoa ja 45% puuvilla. Uskon, ettei tämä villatakki tuli kutittamaan minua. Instassa jo päivittelinkin ajatuksiani siitä, että kuka sen villatakin oikein neuloo kun eihän näin ohutta lankaa neulo kukaan! (En tiedä, mutta luulen ettei ole mikään huippu valinta ensimmäiseksi isoksi neuleeksi...)


Pakko oli saada korallin väristä Pom Pomin BLF Sock:sia (425m/100g). Tämä onkin ostosteni ainut sukkalanka. Ja sukat näistä tulee varmastikin itselleni. Ensi kun vaan saisi jonkun jo kesken olevan projektin neulottua. Ja ennen tämän korkkaamista haluaisin saada tehtyä jotain pientä ja söpöä tulevalle suvun pienokaiselle! Lanka pääsisi varmaankin parhaiten oikeuksiinsa perussukissa, mutta taas toisaalta perussukat valmistuvat kaikista nopeiten... Langasta pääsisin pidempään nauttimaan neulomisen aikana, jos neloisi jotain pintakuviota. En ole vielä osannut ratkaista tätä pulmaa, mutta "onneksi" noita keskeneräisiä riittää. 


Koukuttamolta löytyi ihanaa hurmio silk lankaa. Väri on aivan ihanan haalean pinkki (joka ei harmikseni näy kuvassa oikein vaikka kuinka yritin). Värin nimi on Isoäiti, joka sopii hyvin langan sävylle. Tässä babyalpakka-silkkilangassa on 70% babyalpakkaa ja 30% silkkiä (400m/100g). Tiedoksi niille, jotka luulevat babyalpakkan olevan pienistä alpakoista: babyalpaka ei tarkoita alpakan ikää vaan kuidun hienoutta jollain tietyllä tavalla mitattuna. Ja se on tajuttomat pehmeetä! Tälle ei ole hirveen tarkkoja suunnitelmia, koska pinkki ei oikein sovi minkään ulkotakkini kanssa. Jep, olen siis tälläisissakin asioissa tarkahko...


Petrichor yarnsilta ostin 100% merino lankaa (366m/100g). Luonnossa lanka on turkoosimpi, mutta yksi oleellinen asia näkyy onneksi kuvassa. Eli ostin myös roiskelankaa. Roiskeiden lisäksi on myös pohjavärissä tummuus vaihteluita. Tää on just sellainen rajoilla oleva lanka, jonka voi kuvitella vielä sekä neulovani että valmista tuotetta käyttäväni. Ihailen kyllä aina kateellisina muiden ihania väri yhdiselmiä, mutta minusta ei siihen taida olla... Ainakaan vielä. Toivottavasti joku päivä. 


Osallistuin myös iltajuhlaan, missä saatiin pienet goodiebagit. Mielenkiintoisia lankoja sieltä löytyi. Jos joku on keksinyt näille jonkun kivan käyttö idean niin saa jakaa. 

Sähköinen pääsylippu vaihdettiin pinssiin.
Jyväskylän ihana lämmin päivä jatkui iltaan
asti. 



8 kommenttia:

  1. Ihana tapahtuma aivan varmasti ja ihania ostoksiakin teit. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä todella ihana tapahtuma ja huonoja ostoksia ei taida olla tuolla edes mahdollista tehdä :)

      Poista
  2. Oijoijoi, oisinpa päässyt minäkin - haa paksun lompakon kera ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä jäin kanssa viime vuonna rannalle ruikuttaan, mutta tänä vuonna sit onneksi pääsin :) Paksulompakko oli kanssa haaveissa, mutta hyvissä ajoin säästämällä oli ihan kivasti silti shoppailurahaa -vaikka toki enemmänkin olisi voinut olla-.

      Poista
  3. Komeat festariostokset! Suomalaisten suunnittelijoiden kurssit olivat englanniksi siinä tpauksessa, jos kurssilaisten joukossa oli yksikin ei-suomalainen. Ja mie en kyllä huomannut että jotakin tietoja suomeksi puuttui, ehkä en sitten lukenut esitettä niin tarkoin ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tykkäsit :) Näin olen itsekin ymmärtänyt, mutta harmi kun on niiiiin harvinainen tapahtuma Suomessa niin olisi kiva että olisi suunnattu suomalaisille. Ulkomailla vastaavia tapahtumia on sit enempi. Harmikseni neulefestari lehtisessä olevan kauniin huivin ohje on englanniksi... Ja osa facebookin päivityksisä oli vain englanniksi.

      Poista
  4. Olipa kiva nähdä festareilla! :o) Ja kommentoin kieliasiaa: siellä oli aika paljon ihmisiä eri puolilta maailmaa, mm. Ruotsista ja Yhdysvalloista, jotka olivat tulleet Suomeen ihan näiden festarien takia. Missä muualla pystyy osallistumaan niin monen tunnetun suunnittelijan kursseille muutaman päivän aikana? Neulemaailma on niin kansainvälinen nykyään, että minusta on hienoa ottaa se huomioon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon on aina suhteellinen käsite, mutta mielestäni mitenkään erityisen runsaasti en vieraita kieliä siellä kuullut. Itse huonon kielitaitoni kanssa olisin toivonut, että meidät suomalaiset olisi huomioitu paremmin. Olihan tämä meille ainutlaatuinen, vasta toinen vastaavan laajuinen tapahtuma, jossa meillä olisi ollut helposti mahdollisuus osallistua ihaniin suomen kielisiin kursseihin. Niitä kun täällä Suomessa muuten järjestetään hirmu vähän :)

      Poista